Паметник на свободата – връх Шипка

Паметник на свободата – връх Шипка

Карта

 

Шипка е връх в Стара Планина, с надморска височина 1326 метра, разположен на изток от Шипченския проход. До 1951 г. върхът носи името Свети Никола, а до 1977г. – връх Столетов. Върхът символизира героизма и самопожертвователните усилия за освобождението на България от Османско робство.

През 1934 г. на върха е построен Паметникът на свободата, до който водят автомобилен път и каменно стълбище. Паметникът е част от Парк-музей „Шипка“. Шипка се нарича и върхът (с височина 1232 м), разположен на север от главното било и на запад от Шипченския проход. 

Идеята за построяването на паметника е предложена по време на Учредителното народна събрание на 13 април 1879 година от народните представители Петко Каравелов, Петър Берон и Петко Р. Славейков. Народният поет Петко Славйков излиза с предложение в строителството на паметника да участва целият български народ, защото „… този паметник ще послужи в бъдеще като пътеводна звезда за нашето възсъединение, той ще привлича хората и ще събира в едно погледите на българите от всички краища на България“. 

Той представлява огромен каменен блок с форма на пресечена пирамида и по своето архитектурно оформление напомня крепостните съоръжения от времето на средновековната българска държава. Състои се от цокълен етаж /гробница/ и още пет етажа нагоре, където било замислено да се създаде музей. Над главния вход, на специална площадка, е поставена фигурата на лъв с височина 4 метра и дължина 8 метра – символ на величавия подвиг на героите на Шипка. В горната част на паметника на северната стена с метални букви е изписано „На борците за свободата“, а на останалите стени е написано: „Шипка“, „Шейново“ и „Стара Загора“ – тези имена напомнят за местата на сраженията, в които българските опълченци, заедно с руските воини, са влизали в решителен бой с врага. Висок е 31,50 метра.

По време на Руско – турската война (1877-1878), в началото на август 1877 г. Генерал Николай Столетов организира отбраната на Шипченския проход, като разполага Шипченския отряд (в който влизат и 1, 2, 3, 4 и 5 дружина на Българското опълчение) на връх Св. Никола, връх Орлово гнездо и връх Шипка. Решителните сражения се водят от 21 до 26 август. Защитниците показват изключителен героизъм и въпреки численото превъзходство на противника, атаките са отблъснати. 

Паметникът на свободата на връх Шипка е сред 100 национални туристически обекта на БТС. Печатът се намира на касата.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Габрово, Северен централен, Северен централен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved