Шабленска тузла

Шабленска тузла

Карта

 

Шабленска тузла (Тузла) е солено езеро – лагуна, разположено на 3,7 км на изток-североизток от град Шабла.

Отделено е от морето посредством пясъчна коса, широка 140 – 170 м. Подхранва се от морски и изворни води. Площта му е около 20 ха. Дълбоко е 0,4 – 0,6 метра, със средна соленост 40‰. През лятото почти пресъхва. Дъното на езерото е покрито с лечебна кал (сероводородна тиня) със запаси повече от 200 000 тона, която се използва за калолечение.

Във водния баланс на Шабленското солено езеро участват както морски, така и пресни подземни води от сарматските варовици, чието ниво тук излиза на повърхността. Благодарение на подземното подхранване дори и в много безводни години водната покривка над калището, макар и съкратена по площ, се задържа, като го предпазва от окисление. Условията за калообразуване в Шабленската Тузла са твърде благоприятни. В продължение на хилядолетия водната флора и фауна са допринесли за формирането на лечебна кал с уникални качества. Голямата ерозионна податливост на западния бряг обезпечава калището с необходимите количества финозърнест глинест материал. От друга страна, малките размери на езерния басейн не допускат силни вълнения и свързаното с тях окисление на горния слой от калния пласт.

В сравнение с останалите калонаходища в нашите крайморски езера, Шабленското изпъква с изключително високите си качества и еднородност. Неговите запаси, определени с доста голяма точност по изомощностите на калния пласт, възлизат на около 200 000 тона.

Информация

www.shabla.be/photos/shabla_tuzla

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Добрич, Североизточен, Североизточен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved