Църква ”Света Троица” – Банско

Църква ”Света Троица” – Банско

Карта

 

Църквата “Света Троица” в Банско е завършена и осветена през 1835 г., по време на петвековното турско робство, а 60 години по-късно към него била изградена голяма кула с камбанария и часовник. Към храмовия комплекс принадлежи и църквата “Преп. Паисий Хилендарски”.

Църквата “Света Троица” е издигната със средствата на голям брой дарители – 270 фамилии и 1081 индивидуални дарители без да се посочва кой колко е дарил. Изграден е като голяма псевдобазилика върху имот в центъра на града, притежаван от тогавашния кмет на града Дядо Лазко (Лазар Герман). Той бил заможен банскалия, и ръководел изграждането на храма в трудни преговори с турците.

Сградата, вътрешната украса, иконостасът с иконите, кулата,часовникът на камбанарията и камбаните също са отлети от банскалии. Смята се, че достолепният храм “Св. Троица” в Банско, с партер и два етажа балкони над него, е най-големият православен храм на Балканите. Той има три масивни врати, обковани с желязо, и много на брой високи прозорци със сводеста форма. Дебърският майстор Велян Огнев, който се заселил в Банско, е изрисувал дървения таван като звездно небе с ангели и облаци. Димитър и Симеон Малерови са изографисали иконите на иконостаса. Изкусна дърворезба обрамчва голямото Христово Разпятие над олтарния вход. В дъното на храма са разположени женските отделения.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Благоевград, Югозападен, Югозападен 100 НТО
Понеделник – Неделя: 08:00 - 18:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved