Параклис Свети Йоан Летни

Параклис Свети Йоан Летни

Карта

 

Свети Йоан Летни“ е недействаща средновековна българска църква, намираща се на брега на язовир Пчелина, до село Поцърненци, област Перник.

Тя е бившата църква на село Пчелинци, което е наводнено и се намира на дъното на язовира. Представлява малка еднокорабна църква с покрив от каменни плочи. Има цилиндричен свод, апсида и 2 певници в двете надлъжни стени. В нея има частично запазени стенописи от 16 век.

През 60-те години на миналия век е решено да бъде построен язовир, като властите изселват жителите на намиращото се там по онова време село Пчелинци. Всички къщи остават завинаги на дъното на язовира, който се пълни от река Струма.

Олтарът на параклиса представлява голям камък с издялани орнаменти по него. Съществува легенда, според която едно момче от село Пчелинци загинало при нелеп инцидент, след като бутнало този камък в пропастта на някогашната река. Тялото на детето било открито едва след като родителите му върнали камъка на мястото му в параклиса.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Перник, Югозападен

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved