Пещера Съевата дупка

Пещера Съевата дупка

Карта

 

Съева дупка“ е името на пещера в Среден Предбалкан, България. Намира се на 3 километра южно от село Брестница, област Ловеч, на 10 км от Ябланица и на 25 км Тетевен. Пещерата носи името на братя овчари Съю и Съйко, които я открили случайно.

Заедно с Ягодинската пещера е считана за една от най-красивите пещери на България. Най-големият сталактит в нея има обиколка от 60 метра. Средната температура в пещерата е 7-11°C, влажността — между 90 и 98%. Разположена е на 520 м надморска височина. Дълга е 205 метра, а 70 метра под земята в нея тече река. Смята се, че е на около 3 млн. години. Уникална е и със своите цветове — зелено, кафяво и бяло. Срещат се сталактити, сталагмити, сталактони, хеликтити и дендрити. При преустройството на пещерата са намерени кости на животни, глинени съдове, монети, датирани от времето на римския император Антоний.

В пещерата има пет зали и няколко галерии, имената на които са:

Купена – Първата зала откъм входа на пещерата. Неголяма е и е наречена на един голям сталагмит, приличащ на купа сено.

Срутището – Втората зала откъм входа. През 1893 г. в този район на България е имало силно земетресение, поради което всички сталактити в залата са се откъснали и паднали. От срутването единият от сталактоните се счупва и придобива формата на оръдие. По тавана може да се видят новообразувани малки формирования.

Концертна зала (Харамана) – Трета откъм входа, тази зала е наричана Харамана заради равния си под или още Концертна, заради отличната си акустика. В нея са пяли Емил Димитров, Лили Иванова, хорът на миньорите от Донбас, детският хор на Българското национално радио и др. В тази зала може да се наблюдават уникалните природни образувания – хеликтити. Напомнят на корали и се получават от въздушното течение, което отнася водната капка, течаща от тавана настрани.

Космос – Наречена е така заради сталактит с формата на ракета. В тази зала могат да се видят „Снежанка и седемте джуджета“.

Белият замък – Залата е наречена така заради един огромен сталактон във формата на замък.

Пещерата Съева дупка е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз под номер 33 има печат.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Ловеч, Северозападен, Северозападен 100 НТО, Северозападен природни обекти
Летен сезон: 09:00 - 19:00 - Последно влизане на група: 18:30 Зимен сезон: 09:00 - 17:00 - Последно влизане на група: 16:30

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved