Регионален исторически музей – Пазарджик

Регионален исторически музей – Пазарджик

Карта

 

Регионалният исторически музей в град Пазарджик се намира в центъра на града. Създаден е през 1911 г. с решение на Управителния съвет на местното читалище „Виделина“. През 2000 г. е преобразуван в Регионален исторически музей с територия на дейност Област Пазарджик и Област Пловдив.

По профил музеят е общоисторически и има следните основни отдели:

Археология

История на България XV-XIX век

Етнография

Нова история

Най-нова история

Фондове и научен архив

Връзки с обществеността

Историческите експозиции са поместени в специално построена сграда на площ от 1200 квадратни метра. Музеят притежава собствена специализирана библиотека, реставрационно ателие и фотолаборатория, има уреден щанд за продажба на рекламни материали и сувенири и кафене.

Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей е подредена в най-голямата жилищна сграда в Пазарджик от епохата на Възраждането, построена през 1850 година в стила на пловдивската възрожденска къща. Собственикът на къщата Никола Христович е бил богат пазарджишки търговец. Къщата е обявена за национален архитектурно-художествен паметник на културата.

Под управлението на музея са и родната къща на Константин Величков, превърната в къща-музей, и селищната могила при село Юнаците, наречена Плоската могила. Музеят е включен в стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Информация

www.museum-pz.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Пазарджик, Южен централен, Южен централен 100 НТО
Понеделник – Петък: 09:00 – 17:00 Събота: 10:00 – 17:00; Неделя: 10:00 – 14:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved