Разбоишки манастир

Разбоишки манастир

Карта

 

Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“, наричан в миналото и Курджиловски, е български действащ скален манастир. Днес е подчинен на Софийската епархия на Българската православна църква. Храмовият празник на манастира е 21 ноември.

Извън сградата на манастира се намира църквата „Въведение Богородично“, която е изградена в скалата.

Манастирът се намира на около 1-2 километра от село Разбоище, в дефилето на река Нишава, на 9 километра югозападно от Годеч и на 79 километра северозападно от София. Разположен е на рида Тупаница.

Някои автори, основавайки се на запазените фрагменти от старата живопис в манастирската църква, смятат, че манастирът е съществувал през 15 век. Други предполагат, че скалният манастирски комплекс (скит с параклис) съществува от 13-14 век. През 18-19 век разцъфтява скалното отшелничество. В 1841 година манастирът е обновен основно. След обновяването му жилищните сгради са преместени на равен терен и така църквата остава извън сградите.

В манастира се съхранява старопечатан български миней от 1869 година.

Църквата е еднокорабна с полуцилиндрична апсида и с малък олтар. Почти всички стенописи са унищожени през 1941 година при нанасянето на нова, хоросанова мазилка. На западната фасада, както и в наоса и в абсидната ниша са запазени останки от стенописи от първоначалната църква. На северния край на западната фасада са изобразени епизоди от „Страшния съд“, датирани от края на 15 – началото на 16 век.

Иконите, които са останали и утварите са от втората половина на 19 век. В манастира се пази старият иконостас от 19 век, а новият е от 1950 година.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Софиийска, Югозападен

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved