Пантеон на Георги Стойков Раковски и музей на котленските възрожденци – Котел

Пантеон на Георги Стойков Раковски и музей на котленските възрожденци – Котел

Карта

 

Пантеонът на Георги Раковски е сред обектите на Историческия музей в град Котел. Помещава се в обща сграда с експозицията „Котленски възрожденци“. Открита е през 1981г. по случай честването на 1300-годишнината от създаването на България.

Пантеонът е посветен на един от най-великите български революционери и възрожденци – Георги Стойков Раковски (1821-1867 г.), известен още като Георги Сава Раковски. Той е основоположник на организираната национално-революционна борба за освобождаването на България от османско владичество, демократ, публицист, журналист, историк и етнограф.

Музеят има 4 експозиционни зали: „Будители“, „Просветители“, „Бунтовници“ и „Революционери“.

В първата зала на музея се пази сърцето на доктор Петър Берон, но тя е посветена още и на Софроний Врачански, както и на неуморния радетел за църковна независимост Неофит Бозвели.

Експозициите в останалите зали пазят оригинални творби и документи на доктор Васил Берон, лекар и общественик, на просветителя Атанас Гранитски, на книжовника, преводача и учителя Стефан Изворски, припомнят за делото на капитан Георги Мамарчев(вуйчо на Г. Раковски) – ръководител на Велчовата завера в Търново, проследяват съдбите и делата на още много заслужили котленци.

В основната експозиционна зала е експониран мраморният саркофаг на Г. С. Раковски. Върху него са поставени бронзово знаме с думите „Свобода или смърт“ и копие от сабята на революционера.

В зала „Революционери“ на експозицията „Котленски възрожденци“ се проследява жизненият път на Раковски, неговата публицистична и революционна дейност. Снимки, документи и факсимилета отразяват дейността му като народен войвода и организатор на легиите в Белград. Сред най-интересните експонати е бронзовата скулптура „Възкресение“.

Интерес представляват ковчежето, в което са пренесени костите на Раковски, личният дневник на великия българин, личното му оръжие и колекция от оръжие от Руско-турската освободителна война.

Информация

www.kotel.bg

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Сливен, Югоизточен, Югоизточен 100 НТО
Понеделник - Неделя: Март - Октомври: 9:00 - 12:30; 13:30 - 18:00 Ноември - Февруари: 8:00 - 12:00; 13:00 - 17:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved