Пампорово

Пампорово

Карта

 

Пампорово е целогодишен планински курорт, разположен е във вътрешността на красивите Родопи на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Намира се в oбщина Смолян, на около 260 км от София, 85 км южно от Пловдив, 15 км северно от Смолян и 10 км южно от Чепеларе.

Климатът в района на Пампорово се отличава с мека зима, в която има над 100 слънчеви дни. Курортът се нарежда на първо място по слънчеви дни сред всички планински курорти в България. Средната годишна температура е 5.5°С.

В Пампорово основният туристически поток е през зимните месеци, като разполага с богата гама лифтове и влекове, оръдия за искуствен сняг и различни трасета за ски спортовете. Почти всички ски писти в курорта започват от връх Снежанка, като тяхната надморска височина е от 1926 м до 1400 м.

Туристическият сезон започва през месец декември и продължава почти до края на април. Заради красивата природа областта се посещава от туристи и през летните месеци. Красивите гледки, чистият въздух и спокойствието на планината са притегателна сила за български и чужди туристи.

В Пампорово функционират няколко ски-училища с високо квалифицирани преподаватели. Около пистите и в хотелите работят ски-гардероби с модерна ски и сноуборд екипировка. Пампорово е център на международни и национални състезания по ски алпийски дисциплини за мъже и жени, ски бягане, ски ориентиране, биатлон и други зимни спортове. Цялата местност около комплекса и ски-пистите са сред вековни ели, което придава изключително красива и привлекателна атмосфера.

Пампорово е туристическата марка в региона, посещава се предимно от организирани туристи от страната и чужбина. Пампорово е  курорт без лавини и резки промени във времето. На разположение на скиорите са 29 км писти за алпийски дисциплини с различни трудности, 30 км. писти за дълго бягане, девет ски гардероба, 6 лифта – с капацитет от 11 600 човека на час. Системата за изкуствен сняг, с обща дължина на заснежаване 4034 метра.

За начинаещи скиори и учащи се са изградени няколко зелени писти, а за напредналите има няколко много стръмни черни писти. За любителите на ски бягането и биатлона са подходящи пистите около връх Снежанка и спортно стрелбище в местността Язовира. Връх Снежанка e част от Стотте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. 

На 10 км. на север се намира курортнто градче Чепеларе със своите ски писти и влек. От връх Снежанка се разкрива прекрасна гледка наоколо вижда се целият курортен комплекс и всички ски-писти. На юг се виждат Смолянските езера. На запад величествено се издига връх Голям Перелик.

Пампорово е изграден през 1933 година. Оттогава до днес претърпява значително развитие, което продължава и днес. Построени са над 20 хотела, много ведомствени и почимвни станции, търговски центрове, ресторанти, барове, нощни заведения и дискотеки, центрове за услуги и забавления.

Информация

www.mypamporovo.net

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Зимни курорти, Родопи зимни курорти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved