Природонаучен музей – Котел

Природонаучен музей – Котел

Карта

 

Природонаучният музей в гр. Котел заема достойно място в музейната мрежа на страната и се е утвърдил като културно – просветно учреждение не само от регионален мащаб, но и от национален. Дава своя принос за правилното решаване на един от най – важните проблеми от нашето съвремие:

Показване на природното разнообразие в Източна Стара Планина;

Популяризиране и спазване на природозащитната идея;

Запазване на хармонията между човека и природата.

Негов основоположник е учителят – естественик Васил Георгиев /1875 – 1963/. Роден в Котел, той изучава и събира различни видове от региона в продължение на 60 години и създава богата колекция от вкаменелости, насекоми, риби, земноводни, бозайници, влечуги и птици. Така в музея днес може да се види в значителна степен природното богатство на Източна Стара планина.

През 1951г. комисия от БАН, оглавявана от професор Нено Атанасов, преглежда наличните сбирки, оценява научната им стойност и решава те да бъдат популяризирани под формата на музей.

През следващата 1952г. в отредената от родолюбивата котленска общественост сграда се открива експозиция на първия провинциален Природонаучен музей в България.

Новата сграда където се помещава днес музеят е построена през 1981г. в чест на откриването на тържествата по случай 1300 години от основаването на Българската държава. Част е от 100 национални туристически обекта.

Музейната експозиция разполага с над 30 000 вида, които показват природното разнообразие в региона. Експозицията е организирана на екологични принципи и заема площ от 1000 кв. м., което нарежда Природонаучния музей на второ място по големина след този в Букурещ. Показани са начина на живот и местообитанията на отделни животински видове – в среда, пресъздаваща естествената им природа. Изложени са редки видове застрашени от изчезване като: дропла, черен лешояд, черен щъркел, скален орел, видра, кафява мечка. Особен интерес представляват дарените кралски пингвин, мангуста, крокодил и др.

Информация

www.kotel.bg

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Сливен, Югоизточен, Югоизточен 100 НТО
Летен сезон: 09:00 – 12:00; 13:00 – 18:00 Зимен сезон: 08:00 – 12:00; 13:00 – 17:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved