Национален музей ”Земята и хората” – София

Национален музей ”Земята и хората” – София

Карта

 

Музеят „Земята и хората“ е национален музей по минералогия, намиращ се в София, България. Основан е през 1986г., а първото изложение за посетители е през 19 юни 1987г.

В музея са изложени над 20 000 експоната, организирани в шест фонда – гигантски кристали, минералите на Земята, минералите на България, минерални ресурси на Земята, минерални ресурси на България, скъпоценни камъни. Други експозиции са посветени на промишлените минерали, суровинни находища на България и нови материали.

На площ от 5500 кв. м посетителите могат да разгледат колекции от минерали, събрани от 109 държави по света. Музеят съхранява 1523 минерални вида от познатите над 4200 в света. Малко са музеите в Европа, които имат толкова богато минерално разнообразие.

Музеят е домакин на множество различни художествени изложби и вечери на класическата музика. Утвърдени събития в годишната му програма са и киноложките и фелиноложки изложби, фотоконкурси, спелеоложки сбирки, както и кандидат-студентските борси.

Музеят разполага с библиотека, научни лаборатории, експозиционна, заседателна и видео зали.

Почти в дъното на първия етаж е разположена колекцията на Петър Трантеев (1924г. – 1979г.) – основоположника на организираното пещерно движение в България. Експонатите са събирани близо 45 години, а сред най-интересните образци са пещерните бисери.

Експонати от дарители – български и чуждестранни геолози и частни лица – постъпват в музея практически постоянно. Списък с първоначалните дарители, спомогнали основаването на музея, е отпечатан на медни плочи при входа, но актуалният в момента списък е значително по-дълъг и продължава да расте. 

На входа на музея има магазин, от който посетителите могат да закупят различни по вид и големина минерали. Продават се и информационни материали за музея.

Информация

www.earthandman.org

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, София, Югозападен, Югозападен 100 НТО
Поденелник - Неделя: 10:00 - 18:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved