Национален музей ”Христо Ботев” – Калофер

Национален музей ”Христо Ботев” – Калофер

Карта

 

НМ „Христо Ботев” е държавен културен институт с национално значение. В него се съхраняват, опазват и експонират лични вещи, документи, издания, произведения на българското изобразително изкуство и др. материали, свързани с живота и делото на Христо Ботев, неговото семейство и съратниците му. Основната дейност на музея е да издирва, изучава и популяризира движимите паметници на културата, свързани с жизниния революционен и творчески път на Ботев. За целта са създадени съответните отдели и фондове, в които се пазят над 5 000 музейни единици. Библиотеката на музея разполага с над 1500 тома специализирана литература.

Музей „Христо Ботев” организира и участва в научни сесии и конференции от национален и регионален характер. За повишаване на интереса към родната ни история, музеят организира и приема редица тематични и художествини изложби. Така той се стреми да задоволи нарасналите интереси на многобройните си посетители.

НМ „Христо Ботев”, Калофер е изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Музейният комплекс е разположен в парк „Ботева градина”, създаден през 1926 г. и включва следните обекти – мемориална къща-музей, експозиционна зала, паметника на Ботев от 1930 г. и паметника на Иванка Ботева – майката на поета. Цялият ансамбъл е обявен за групов паметник на културата – историческо място с национално значение. Основен елемент в комплекса е къщата, в която е живял най-дълго Ботев. Той не е роден в нея, но я нарича „роден дом, защото тук прекарва детството си. В тази къща се завръща след учението си в Одеса и учителстването в Задунаевка. В нея получава и броя от Славейковия вестник „Гайда”, в който е публикувано първото му стихотворение „Майце си”. От този дом Ботев тръгва за „черна чужбина”, за да отдаде „сили и младост” за свободата на любимото си Отечество. Къщата е разрушена при опожаряването на града през 1877 г. По инициатива на калоферското гражданство и родолюбиви българи от цялата страна, сградата е възстановена по спомени на Ботевия брат о.з. ген. Кирил Ботев и по-стари калоферци. Проектът е разработен от арх. Балтаджиев и строежът започва през 1942 г. Официално е открита като музей на 2 юни 1944 .г

Мемориалната къща-музей представлява едноетажна полумасивна сграда с четирискатен покрив и еркерно изнесен голям чардак. В нея, с етнографски материали от епохата на Възраждането, е пресъздадена обстановката, в която е израстнал Ботев. Оригинални експонати са чекръкът и шевната машина на баба Иванка.

През 1973 г. към мемориалната къща-музей отваря врати за хиляди поклонници на Ботев и новата експозиционна зала на Музей „Христо Ботев”. Тя е напълно обновена през 2008 г. в чест на 160-та годишнина от рождението на Ботев. В новата експозиция подробно, с фотоси и снимков материал, е представен жизнения път и делото на Ботев. Тук посетителите могат да видят единствените запазени лични вещи на Ботев – неговият джобен часовник и писалищните му принадлежности. Показана е и печатната преса, на която са отпечатани част от броевете на Ботевия вестник „Знаме” и първи брой на последния му вестник „Нова България”. Музейният ансамбъл е част от стоте национални туристически обекта.

Информация

www.kalofer.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Пловдив, Южен централен, Южен централен 100 НТО
Понеделник - Неделя: 08:30 - 12:00; 13:30 - 17:30

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved