Природонаучен музей – с. Черни Осъм

Природонаучен музей – с. Черни Осъм

Карта

 

Природонаучният музей в Черни Осъм, Община Троян, област Ловеч е основан през 1956 г. В него са представени растителни и животински видове характерни за Средна Стара планина. Село Черни Осъм се намира на 2км от Троянския манастир, предлага възможност за практикуване на селски туризъм и е изходен пункт към хижа „Амбарица”, както и за кратки туристически маршрути. В селото се намира единственото в България училище за планински водачи.

От 1956 г. местният учител по биология Илия Илиев заедно с учениците си започва да събира животински и растителни видове. За нуждите на часовете по биология са препарирани животни, които се срещат в Стара планина. Постепенно колекцията, подредена в коридорите на училището, се разраства и през пролетта на 1976 г. е преместена в нова сграда, която от 1 януари 1977 г. става филиал на Историческия музей в Ловеч, а като самостоятелен музей се оформя през 1992 г.

Музеят се състои от три експозиционни зали, на които са представени повече от 700 експоната. В първата зала са представени природните забележителности на района и представители на живеещите в Средна Стара планина насекоми, 12 вида земноводни, 15 вида влечуги, 11 вида риби и над 120 вида птици. Във втората зала, която е разположена на втория етаж са експонирани бозайниците от района — глиган, вълк, чакал, дива котка, сърна, благороден елен, елен лопатар. В атракционната зала на музея са експонирани едри бозайници, има записи от песни на птици, рев на мечка, виене на вълк.

От 2000 г. в музея се помещава Информационен център на Национален парк „Централен Балкан”. В него се представя същността на парка и видовото разнообразие на неговата територия.

През 2003 г. в двора на музея е изградена „Зелена класна стая“. В нея са представени меча бърлога, вълчо леговище, алпинеум с планински цветя и кръговратът на веществата в природата. Музеят е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Ловеч, Музеи, Северозападен, Северозападен 100 НТО
Понеделник - Неделя: 08:00 - 12:00; 13:00 - 17:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved