Музеен комплекс „Цари Мали град” – Белчин

Музеен комплекс „Цари Мали град” – Белчин

Карта

 

Музейният комплекс е открит официално през 2009г и включва: средновековната църква “Св. Петка”, музейната сграда под нея и крепостта, разположена на хълма над тях.  Средновековната църква е реставрирана изцяло и е обявена за Археологически и Архитектурен паметник на културата с национално значение. В нея се извършва действащо богослужение, като едновременно с това е разположена постоянна експозиция от икони. Църквата е изписана, като в нея е запазен и уникален иконостас.

Музейната сграда е новоизградена реплика на стара Възрожденска къща в Белчин от XIXв. На първия етаж е разгърната археологическа експозиция от находки от крепостта “Цари Мали град” и сбирка от ръкописи и оригинална старопечатна литература. Показани са уникални образци, един от които е требника на Божидар Вучкович от XVIв. На втория етаж е разположена етнографска сбирка от носии, богата колекция от съдове, оригинални тъкани и завивки, детски люлки и действащ разбой, на който може да се тъче.

Античната крепост “Цари Мали град” с църковен ансамбъл и оброк, се проучва от 2007г. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Извън крепостта се намира култовият комплекс. Там е бил оброка и каменният кръст за “Св. Спас” или Възнесение Господне, почитан до 50те години на Xxв, една средновековна църква от XVв и останките на два раннохристиянски храма, а под тях руините на езическо светилище. Едно от уникалните неща на обекта е почти 1700г християнски култ на едно място.

Праистория: Праисторическите ни артефакти и документирани археологически структури са ограничени по брой и с малък формат, но интересни по съдържание. Акцент за обекта са тракийските култови ями, представени чрез обемен макет, информационни табла и оригинални находки от светилището и района. Друг интересен акцент в експозицията са каменени балвани (мегалитни измервателни уреди), по които древните са проследявани календарните цикли и съзвездията.

Бит и поминък през късната античност: Чрез възстановки и оригинални артефакти са представени богатото материално и културно наследство от късноантичната епоха. Посетителите се потапят в атмосферата на ежедневния живот на местното цивилно население от периода. Занаяти, търговски връзки с др. антични центрове на империята.  Влиянието на християнството в духовния живот и отражението му в бита. Християнската символика върху предмети от бита. Могат да се видят и разнообразни оригинални артефакти: животновъдски инвентар- подкови, петали, звънци, нашийници. Реконструкция на ежедневното облекло на местното население. Текстилни възстановки на костюмите. Женски костюм със съответните накити и тоалетни принадлежности. Богата колекция от накити- фибули, пръстени, гривни, копчета, обеци, огърлици.

Керамика: Тя е най-широко разпространения материал в един археологически обект. Тя дава най- пълна информация за функционалната същност на обекта и хронологията. Представени са различни типове от битова и култува керемика от обекта и региона.

Нумизматика: Монетите са най-многобройните находки от обекта. Те са извор на много информация за хронологията, търговските връзки и взаимоотношения в късноантичната епоха. Колекцията включва монети от почти всички известни императори и различни номинали. Един от изключителните експонати в тази сбирка е бронзова монета-минима на инператрица Гала Плацидия.

Военен живот: С военни и охранителни функции се свързва целият живот на крепостта. Богата колекция от върхове на стрели, ножове, бойни топки и пр. може да бъде видяна от посетителите. Също така възстановка на войн с пълно бойно снаряжение- шлем, щит, меч и копие, както и действащи възстановки на обсадна техника.

Музейният комплекс в село Белчин присъства в списъка на 100-те НТО. Той е филиал на Историческия музей в Самоков и фигурира като подобект към него.

Информация

www.carimaligrad.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Софиийска, Югозападен, Югозападен 100 НТО
Понеделник - Неделя: 08:00 - 12:00ч; 13:00 - 17:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved