Връх Мусала

Връх Мусала

Карта

 

Мусалà, с неговите 2925,4м.  е най-високият планински връх в България и на целия Балкански полуостров. По височина е на 7-мо място сред европейските първенци. По-висок е с 8м. от връх Митикас в планината Олимп, Гърция и с 11 м. от връх Вихрен в Пирин планина, България.

Мусала се намира в източните дялове на Рила планина, недалеч от известния курорт Боровец и на около 80 km от столицата София. През лятото се посещава от много туристи от целия свят, но най-много от планинари от България и съседните страни. На връх Мусала е изградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Името на върха е останало от времето на Османското робство а предишно наименование на върха не е запазено. Една от основните версии за сегашното име на върха е свързана с арабското „мус Аллах“ – „пътят към Бога“ или „място близо до Бога“, „място за молитва“, „молитвен връх“ – наименование, за което се предполага, че е дадено от овчарите водели по онова време стадата си на паша. „Мусалла“ също се нарича и камъкът, върху който се полагат покойниците в джамията. Според други виждания произходът на името е от арабското „Мусалат“, означаващо „доминиращ“, „господстващ“. През периода 1949-1962г. Мусала е прекръстен на Сталин, по името на съветския диктатор Йосиф Сталин.

Характерно за върха е, че е изграден предимно от палеозойски гранит, прорязан с гранитпорфирни жили. Има планинско-ливадни почви покрити главно с алпийска растителност. В южната част на масива му има хубави планински пасища („чалове“). Забележително е разнообразието на флората, включващо някои интересни дървесни видове, и на фауната (Мусала е отлично място за наблюдение на птици).

Височината на този Български първенец го характеризира с ниска средната годишна температура от минус 2,9 °C, и измерена абсолютна минимална температура от минус 31,2 °C. Максималните температури през топлите месеци от годината рядко надвишават 15 °C. Средно 254 дни от годината Мусала е покрит със снежна покривка.

Връх Мусала е и сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Има печат в метеорологичната станция.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Софиийска, Югозападен 100 НТО, Югозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved