Общински исторически музей – Царево

Общински исторически музей – Царево

Карта

 

Историческият музей в град Царево е най-големият музей на юг от областния град Бургас. Отваря врати през 2012г. като културна институция, която да съхрани и популяризира наследството на Крайморска Странджа. В музея са експонирани археологически находки, датиращи от преди три хилядолетия и уникалните съкровища от село Синеморец.

Сребърното монетно съкровище, открито през септември 2012г., се състои 199 тетрадрахми. Сред тях са изключително редките монети на тракийския цар Мостис. До 1991г. в науката са познати само 11 сребърни монети на този цар, съхранявани в нумизматични колекции в Париж, Ню Йорк и Ермитажа. В този музей те са 36.

Златното съкровище – накити на видна тракийка, е шедьовър на елинистическото ювелирно изкуство от III в. пр.Хр. Предстои да се обособи отдел етнография с акцент – нестинарството, вписано в Представителния списък на ЮНЕСКО, като нематериално културно наследство на човечеството. Музеят е домакин на гостуващи експозиции и изложби на частни колекционери.

Информация

www.tzarevo.net

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Бургас, Югоизточен, Югоизточен 100 НТО
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00 Събота - Неделя: 11:00 - 16:00; 17:00 - 20:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved