Музей ”Кольо Фичето” – Дряново

Музей ”Кольо Фичето” – Дряново

Карта

 

Музей „Колю Фичето“ е преклонението на дряновци пред един от най-забележителните българи – изкусният възрожденски майстор Никола Фичев, по-известен като Колю Фичето. Той е сред малцината личности от българската история, които са получили и продължават да получават всенародно признание. Човек, който продължава да ни обединява и вдъхновява.

Експозицията „Колю Фичето – живот и творчество“ е официално открита на 20 юли 1969 г. в специално построена за целта сграда – един от малкото случаи в България, когато за музей не се използва стара постройка. Избрано е място в града с концентрация на запазени възрожденски здания – църквата „Св. Троица“, къщите Лафчиева, Перева, Мурджеева, Вапцарова и другите по ул. „Трети март“. Близо е била и къщата, където е живял Фичев. Откриването на музея и паметника, изработен от Борис Гондов, е било събитие от национален мащаб, което привлича множество известни хора, а площадът е преизпълнен. Днес музеят е сред основните забележителности в Дряново, а и в България – част е от Стоте национални туристически обекта. Голяма заслуга за това имат изключително старателните в работата си музейни дейци, които са и много мили, напук на някои стереотипни представи за работещите в българските музеи.

Тук работата на Колю Фичето е представена чрез умалени макети на най-впечатляващите негови строежи, плановете им, архивни и съвременни фотографии, които разкриват оригиналния и сегашния им вид. Представени са и характерни за периода строителни и резбарски инструменти, както и неговият пръстен-печатът. Много интересни са и таблата с цитати на известни пътешественици и учени, които са описвали с удивление сътвореното от майстор Никола.

Сред последните допълнения на експозицията са огромно родословно дърво на Първомайстора, снимки на негови роднини и хора, с които е работил, както и витрина с ордени и медали на негово име. Показана е и известната на малцина банкнота от 2000 лв с неговия лик, пусната в обръщение през 1994 г.

По повод 210 години от рождението на Колю Фичето през 2010 г. сградата на музея беше изцяло ремонтирана, а експозицията обновена и значително обогатена, като все още се добавят нови неща. Пред музея има паркинг, където почти винаги има свободни места и можете да паркирате спокойно.

Информация

www.dryanovo.com/bg/obekti

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Габрово, Музеи, Северен централен, Северен централен 100 НТО
Понделник - Неделя: 08:00 - 12:00; 13:00 - 17:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved