Тунел Любовище – Рожен

Тунел Любовище – Рожен

Карта

 

Любовище е известно пиринско село в Югозападна България, намиращо се в община Сандански, Област Благоевград и е на само 7 км от Мелник. През годините няколко пъти е сменяло своето име – Либовица, Лебовица, Лебововища, Любовища и днешното – Любовище. Местна легенда пък твърди, че името на селото идва от чудно хубавата мома Люба, която живеела в Горната махала на селото. Тя се залюбила с момък от Долната махала, и всеки ден, когато слизала да види любимия си, съселяните и подвиквали „Люба, вижте!“ – откъдето дошло днешното име на селото. До 1966 година името на селото е Любовища. Днес в селото живеят около 20 човека. Основният поминък е животновъдството. Мястото е доста в страни от обичайните туристически маршрути и лесно може да бъде подминато.

Тунелът, който свързва село Любовище с останалата част на света, е наистина уникален. Прокопан е от местното население с подръчни инструменти, като дължината му е 40 метра. Ако искате да попаднете там, трябва да се отклоните вляво от пътя за Роженския манастир, който се намира наблизо. Главната особеност на тунела при село Любивище е, че пътят минава през един от многото „мелове“ в района (пирамидални образувания от пясъчно-глинести скали).

 

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Благоевград, Югозападен

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved