Кърджалийски манастир

Кърджалийски манастир

Карта

 

Кърджалийски манастир „Свети Йоан Продром“ е български православен манастир. Разположен е на десния бряг на река Арда в град Кърджали, квартал Веселчане. Той е бил част от средновековен манастирски комплекс, основан през VI – VII век, след края на периода на иконоборството във Византия. След неговото създаване, той станал център на християнството в Източните Родопи. От археологическите разкопки е известно, че съществуват няколко последователно строени църкви. Те са с типично византийски стил, със силно атонско влияние. Манастирът е бил средище на една от големите средновековни епархии – Ахридос.

Руините на манастира са открити още през 30-те години от местни любители на историческото ни минало. Дълги години руините остават непроучени до 1962 г., когато са открити и други части от останките на манастира. Реставрацията протича от 1998 до 2000 година, ръководена от проф. Николай Овчаров и Даниела Коджаманова.

Историческите сведения и запазените останки от градежи дават основание, че той се е превърнал още в X – XI век в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. За това свидетелстват уникалните находки, намерени в храма и около него – петте зидани гробници. Четири от тях са на висши духовници, а за другата се предполага, че е на виден светски аристократ. Една от гробниците, която се намира в църквата, е била затворена херметически. След внимателното отваряне, са били открити мощи на висш християнски духовник от края на XII и началото на XIII век. Според някои учени тя принадлежи на Патриарх Евтимий Търновски, други отхвърлят тази хипотеза, поради липса на достатъчно доказателства в нейна подкрепа.

В гроба са намерени още напълно запазен епитрахил, тъкан със злато и с необикновена украса, както и в платнен кръст зашити църковни мощи. Само на 4 места в света има запазени такива находки, а в България това е първата, по мнението на специалистите и това говори, че през Средновековието днешен Кърджали е бил важен християнски център. Прекрасната златовезана материя на епитрахила, наръкавниците и набедреника поразяват с майсторската си изработка. По исторически данни епитрахилът е изключително скъп, предполага се, че е правен в Константинопол. През 2000 година е възстановена една от църквите на манастира.

Поради високата художествена стойност останките от средновековния манастир и църква Св. Йоан Предтеча са обявени за паметници на културата от национално значение.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Кърджали, Южен централен, Южен централен 100 НТО

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved