Кован Кая

Кован Кая

Карта

 

Кован кая е част от мегалитен тракийски култов комплекс в Източните Родопи. Мястото е обявено за природна забележителност през 1972 г. Комплексът се намира в района на средното течение на река Арда, в землищата на селата Пчелари и Долно Черковище. Установена е наситеност от археологически обекти като селища, некрополи, крепости и светилища.

Кован кая се намира в едноименната местност в землището на село Долно Черковище, област Хасково. Намира се в долината на река Арда, в непосредствена близост до шосето, свързващо Хасково с Крумовград. Северозападно от скалата, в местността „Аул кая“, се намира и друго скално светилище използвано от древните траки. В близост до двата обекта е изграден информационен център.

Комплексът включва над 100 броя изсечени в скала трапецовидни ниши и пещеровидна гробница. Скалните ниши са ориентирани основно на юг и югоизток, но има и такива, обърнати на запад и северозапад. Освен вертикално разположени, в скалния комплекс има и единични хоризонтални правоъгълни ниши.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Хасково, Южен централен, Южен централен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved