Кордопулова къща – Мелник

Кордопулова къща – Мелник

Карта

 

Кордопуловата къща е построена през 1754 година. Първоначално сградата е построена за производството и съхранението на вино и е принадлежала на богатото гръцко семейство Кордопулос. Последният представител на семейство Кордопулос – Манолис е загинал по време на Балканската война. През 1912 година той осигурява подслон на Яне Сандански – освободителят на Мелник от турското робство. Манолис бил убит от турците, напускащи града. Днес в Кордопуловата къща може да се види и дори да се влезне в тайникът, където се е крил Яне и други българи, участващи в освобождението.

Известно е и друго име на Кордопулова къща – Цинцаровата къща. Така се нарича, защото след смъртта на Манолис, къщата се наследява от Агнеса, която е била или сестра или прислужница на Кордопулос. Тя се омъжва за Георги Цинцар и заедно с него живеят в къщата. Тъй като семейството на Цинцар нямало деца, те се усиновили племенника си Гавраил. През периода 1974-1980 Кордопуловата къща е възстановена и реставрирана. Днес това е частен музей на Никола Паспалев – син на Гавраил. 

Кордопулувата къща се посещава от 30 000 туристи годишно. Интериорът и екстериорът на къщата говорят сами за себе си. Къщата е построена с изискан вкус, запазвайки най-добрите традиции на производството и съхранението на българското червено вино. 

Според някои източници Кордопуловата къща е най-голямата запазена къща от XIX век в България. Тя се състои от четири етажа, два от които са изградени от камък, и винарска изба. 150-метровият подземен тунел за съхранение на вино е издълбан в скалата и може да побере до 300 тона вино. В тунела има специални канали и вентилационни системи за правилното съхранение на вино. Туристите могат да се спуснат в лабиринтите и да видят с очите си най-голямата бъчва, която може да побере 12,5 тона вино. Там също можете да опитате и да закупите прочутото мелнишко вино. Подземните коридори са тесни и стените на тунела са покрити със залепени монети. Туристите си намислят желание и се опитват да залепят монетата на стената – ако тя не падне, желанието им ще се изпълни. 

На горните етажи на Кордопуловата къща са запазени старинни мебели. В главната зала на къщата можете да видите 12 от прозорците с венецианско стъкло, изрисувани стени, дърворезби и долапи. Дървения под е покрит с цветни килими (ръчна изработка). Обитателите на къщата също така са разполагали и с зимна и лятна градини. 

Кордопуловата къща е включенa в стоте национални туристически обекта на България. Тя се намира в североизточната част на града над църквата “Света Варвара”.

Информация

http://melnik-bg.eu

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Благоевград, Югозападен, Югозападен 100 НТО
Понеделник - Неделя: 09:30 - 19:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved