Кечи кая – Козник екопътека

Кечи кая – Козник екопътека

Карта

 

Крепостта Козник е разположена над град Рудозем, който се намира в югоизточната част на Западните Родопи, в Смолянска област. Намира се над едно от основните пътища, които в древността са свързвали Тракия с Беломорието.

Крепостта “Козник” е част от цялата крепостна наблюдателно-охранителна система на Родопите. С подобно предназначение са били крепостите Беаднос при село Беден, Аетос над Смолян, Момчиловата крепост край Подвис, Асенова крепост и др. По време на турското робство крепостта е наричана от турците – Кечи кая (Кози камък, Козя скала).

До крепостта се стига по екопътеката “Кечи Кая” – “Козник” с дължината 4 км. Пътеката се намира на 5 км. от град Рудозем, като до село Рибница пътят е асфалниран, но от там до началото и остават 2 километра черен път. В началото на маршрута има паркинг, беседка с барбекю, чешма и всички условия за отдих. Изкачването до крепостта трае около 40 мин пешеходен преход по доста стръмен терен.

Пътеката е добре обозначена с указателни табели. Минава се през крепостта “Козник”, заобикалят се скалите “Двамата братя”, продължава на североизток в посока село Върба (община Мадан) и към скалното образувание “Главата”. От там маршрутът тръгва надолу към изходната си точка. На пет от най-живописните места по протежението на пътеката са обособени места за отдих с пейки с навеси, които лятото пазят от парещото слънце.

Първата е разположена под скалите на около 1 км. от началото, следващата е над крепостта, а последната е преди скалата наречена “Главата”, там над нея е направена и беседка за почивка. От всичките места за почивка се разкриват невероятно красиви гледки към долината на река Арда и община Рудозем.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Родопи еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved