Местност Каваци – Созопол

Местност Каваци – Созопол

Карта

 

Каваците е местност с едноименен къмпинг на 3 км южно от Созопол. Има просторен и некаменист плаж, който граничи с гора. Известен е и с нудисткия си плаж. Името на областта произхожда от думата „кавак“, която на турски език означава топола, и е наречен така заради тополите, които растат в района.

Пясъчните дюни в м. Каваците са обявени за защитена територия от категорията „природна забележителност“ през 1985 година. Предмет на защита тук са редките понтийски бели дюни и характерната за тях пясъколюбива (псамофитна) растителност. Този тип пясъчни дюни представляват природно местообитание (хабитат) с висока консервационна значимост. 

Плажната ивица е прекрасна – много дълга и широка, с фин златист пясък. Гледката е невероятна, а брегът се спуска плавно в морето. В най-северните и южните части има морски скали, подходящи за подводно плуване. В курорта се намира резерватът “Пясъчна Лилия” където вирее едноименното растение. 

Курортната зона включва къмпинг с бунгала и място за над 200 палатки и около 60 каравани, много новопостроени хотели и вили. За децата и любителите на спорта има различни водни атракции и спортни съоръжения. На разположение на гостите са множество ресторанти и кръчми.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Созопол, Черноморие

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved