Местност Живата вода

Местност Живата вода

Карта

 

Боснек е село в Западна България. То се намира в община Перник, Област Перник. Разположено е на средна надморска височина 940 метра в югозападната част на Витоша.

Името Боснек е дошло от стара легенда, в която се разказва, че двама братя са дошли на това място боси през зимата чак от Македония. Според първите писмени доказателства за селището през 1417 г. жителите били 42-ма. Но и много преди това тук са живели хора. Остатъци от Тракийска могила, светилище и селище край местността Жива вода, римски монети и керамични отломки край и в пещерата „Духлата“, а в „Малката Духла“ останки от погребение от Х век и златен рог, „римски път“ за Самоков, рударски калета със следи от извършван в древността добив на злато и желязо. 

Боснек е известен и с извора, наречен Живата вода. Това е уникален извор, известен още от османския пътеписец Евлия Челеби. Водата в него на тласъци ту се появява, ту пресъхва. В момента за съжаление е каптиран и водата тече от каменна скулптура на глава на крокодил. Авторът на приказната скулптура е Негри Рангелов Будинов каменоделец от село Кладница.. До местността се стига по черен път (подходящ само за високопроходими превозни средства или час и половина пеша), а до самия извор има пещера и изграден заслон, което прави маршрута привлекателен за туристи. Тъй като водата на този извор изчезва и след определен период от време отново се появява, съществува легенда, че когато пред змея застане грешен човек водата спира. Друго поверие гласи, че на върха намиращ се над карстовия извор имало езеро, намиращо се в землището на Чуйпетлово. Там живеел воден бик, който ранявал добитъка на селяните. Те се опитвали да спасят животните си като закачали ножове и остри предмети на роговете на своите бикове с цел да се защитят. При поредната битка водният бик бил ранен и се гмурнал в езерото. Водата се окървавила и изчезнала. Поверието гласи, че и до днес когато бикът се обръща в земните недра, спира и пуска притока към извора. Водата от извора се смята за много лековита и хора от цялата страна посещават чудотворния извор.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Перник, Югозападен, Югозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved