Екопътека Искър-Панега-пещера Проходна

Екопътека Искър-Панега-пещера Проходна

Карта

 

Екопътеката се намира в границите на две защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000 “Карлуковски карст” и “Карлуково”.

Началото на маршрута започва на стотина метра, малко преди да се влезе в Луковит, идвайки от София. Пътеката тръгва вляво от пътя, от паркинга до новия туристически информационен център. Тя е добре маркирана и се изминава за около 4-5 часа и е дълга 12 км. Екопътеката следва поречието на река Панега, която извира в близост и е с необичаен синьо-зелен наситен цвят. Екопътеката се намира на територията на парк, носещ същото име, който обединява два отделни района – Карлуковски карстов комплекс и ландшафтен парк “Панега”.

Изградени са много места за пикник, барбекюта, пейки, мостчета, вити стълби, които правят маршрута изключително подходяща за отдих. В съчетание с красивите меандри на реката, пъстрите полянки и интересните скални образувания екопътеката Искър-Панега се нарежда между най-красивите в България.

Пещера Проходна се намира на 2 км от с. Карлуково по пътя за Луковит, Ловешка област. Образувала се е през кватернера. Вписана е като природна забележителност през 1962г. Пещерата е лесно достъпна и естествено осветена.

Дължината и е 262м., а входовете и са с височина над 40м. В резултат от ерозията на тавана се е образувал природният феномен Окната или Очите на бога, представляващ две големи дупки, наподобяващи очи. В пещерата са намерени находки от бита на древните хора, което става причина за твърдението, че тя е била обитавана от човека през епохите на неолита и енеолита (халколит, каменно-медна епоха).

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Стара планина еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved