Алпийски заслон – село Храбрино

Алпийски заслон – село Храбрино

Карта

 

Храбрино е село в Южна България, в община Родопи, Област Пловдив.

Село Храбрино се намира в планински район, на 15 km югозападно от Пловдив. Около централната по-стара част от селото по планинските масиви са разположени две големи непрекъснато разрастващи се вилни зони. През селото минават две реки. Оттук започват туристическите маршрути към хижа „Здравец“, хижа „Равнища“, село „Бойково“ и разположената в близост до селото на 4 км хижа „Академик“ (старо име „Родопски партизани“).

До 1934 година името на селото е Сотир, а до 1960 година – Свети Спас. Храбрино е старо село, съществувало още от средните векове. Сведения за селото, под имената „Ситур“ и „Сотур“ могат да бъдат открити в Турските регистри датиращи още от 1489 (Istanbul – BOA,TD 26,s.127 – село Ситур), 1530(Istanbul – BOA,TD 370,s.96 и s.101 – село Сотур) и 1695 г.(Istanbul – BOA,MAD 3604,s.70-87 – със описите на селищата от нахията Коюн тепеси на каазата Филибе/Пловдив/,сред които е и село Сотур/Храбрино/,описано като изцяло християнско село, наброяващо 25 български християнски къщи).

В селото има четири параклиса и една църква. В най-високата част сега се вижда параклисът „Свети Димитър“, който е непосредствено до паметника на родопските партизани. На около 5 км в посока към Брестовица, през планината по черен път може да се стигне до параклиса „Свети Спас“, дал името на селото за период от 30 години. В селото има два антични римски моста, които стоят непокътнати хилядолетия от периодично прииждащите буйни реки, често нанасяли сериозни поражения на земеделците в района.

В края на месец февруари и началото на месец март ежегодно се провеждат карнавални шествия с кукерски маски и ритуално запалване на огъня за прогонване на злите сили.

В местните параклиси и църква се отбелязват с празнични литургии по-важните религиозни православни празници.

Всяка година през селото минава рали. Участниците спират на центъра за да отпочинат и да проверят състоянието на колите си.

Особенно атрактивен е алпийският заслон край селото. Къщичката е построена насред скалите и е заслон за алпинисти. Става дума за голям скален хребет – поредици от високи отвеси и венци, който започва от главното било на Родопите. От Тиклакула (Тикла Кула) – в близост до Хижа “Бряновщица”, той се спуска към Пловдивското поле.

При водослива на реките Тъмрашка и Ситовска, източните страни на хребета са силно разчленени от терасовидно разположени скали, обрасли от букови и дъбови гори. Най-достъпни за изкачване са те в близост до хижа “Бряновщица”.

Любопитното е, че малката къщурка си има и адрес – ул. “Колоездачна”.

Под скалите има още едно каменно заслонче, което може да послужи за нощувка или подслон при изненади от времето.

Храбренските скали носят името Димитринино кале, вероятно защото в миналото върху тях е имало охранителна крепост.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Пловдив, Южен централен

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved