Къща – музей ”Райна Княгиня” – Панагюрище

Къща – музей ”Райна Княгиня” – Панагюрище

Карта

 

Родната къща на Райна Княгиня е паметник на културата с национално значение. Експозицията на къщата-музей разказва за подвига на девойката, бродирала и носила знамето на свободата. Само на 20 години, тя е главна учителка в девическото училище.

Когато градът е обхванат от революционен кипеж, една вечер, незабравима за нея, войводата Бенковски й предлага да ушие главното знаме на въстаниците. Това е легендарното знаме с разярения български лъв и крилатия девиз “Свобода или смърт”.

Предполага се, че къщата е построена през 1673 година. Тя е представител на средногорската асиметрична къща, обърната към просторния двор.

През 1950 година къщата е обявена за музей и паметник на културата от национално значение. През 1979 – 1981 година тя е основно реставрирана, а в бившата работилница в приземния етаж е открита документално-веществена експозиция, където е изложено и знамето на Райна Княгиня. Експозицията е посветена на живота и ролята на Райна Княгиня по време на Априлското въстание. На втория етаж се намира етнографската експозиция. Тя дава представа за обстановката, в която се ражда и израства бележитата българка.

В двора са погребани костите на героинята и до тях са гробовете на родителите и. Под мраморната скулптура на знаменоската се съхраняват тленните й останки. През 1992г. наследниците на Райна Княгиня даряват къщата на Община Панагюрище. Повече от половин столетие, около два милиона и половина българи свели глави, минават през малката дървена портичка, за да се поклонят пред безсмъртното дело на Знаменоската и отнесат със себе си частица от родолюбието на една велика епоха.

Недалеч от дома на Райна Княгиня са останали само зидовете на Хаджилуковата къща, където през дните на Априлското въстание заседава Привременното революционно правителство с неговия председател – Павел Бобеков. Ням свидетел на всеобщият героизъм и саможертва по време на въстанието е Дудековата къща. В нея в неравен бой, за да не попадне жив в ръцете на врага, се самоубива Петър Щърбанов – член на Привременното революционно правителство. Къщата на Райна Княгиня е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Информация

www.museumpan.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Пазарджик, Южен централен, Южен централен 100 НТО
Понеделник - Неделя: 09:30 - 17:30

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved