Къща – музей ”Иван Вазов” – Сопот

Къща – музей ”Иван Вазов” – Сопот

Карта

 

Къща-музей „Иван Вазов“ в град Сопот е къщата, в която българският писател и поет Иван Вазов е роден през 1850 година. На 6 юни 1935 г. къщата е открита тържествено като музей. През 1964 година е обявена за паметник на културата от национално значение. Наред с къщите в Берковица и в София, това е една от трите къщи-музеи, с които е най-силно свързан животът на Вазов.

Къщата е построена през XVІІІ в. от прадядото на Вазов. През юли 1877 г., в разгара на Руско-турската освободителна война, тя е опожарена. Идеята за възстановяването ѝ възниква през 1920 година в чест на 70-годишнината от рождението и 50-годишната литературна дейност на поета. На 24 октомври същата година е учреден „Комитет за постройка паметник и къща-музей на народния поет Иван Вазов в гр. Сопот” и започва събирането на средства. За възстановката на сградата Вазов прави скица по спомен, а архитектурният проект е дело на архитект Александър Рашенов по сведения на брата на писателя, генерал Георги Вазов, и сестра му Въла Фетваджиева. Строежът на къщата започва през 1931 и завършва през 1935 година (13 години след смъртта на Вазов).

Братята и сестрата на Иван Вазов помагат и за възстановяването на интериора на къщата, ръководено от директора на Етнографския музей в София Ст. Л. Костов. Идеи за възрожденския стил на интериора са почерпени и от творчеството на писателя, по-специално романът му „Под игото“. По идея на Ст. Л. Костов, една от стаите на къщата представя възстановка на Бръснарницата на Хаджи Ахил с героите от разказа „Хаджи Ахил“ и повестта „Чичовци“: Хаджи Ахил, Хаджи Бошнак, Иванчо Йотата, Хаджи Смион, Хаджи Караяс. Музеят е съхранил ценни реликви, свързани с Иван Вазов и семейството му.

Тържественото откриване на къщата-музей се състои на 6 юни 1935 година в присъствието на цар Борис III, който държи реч и прерязва лентата. Панихида и водосвет отслужва пловдивският митрополит Максим, а литературоведът, фолклорист и етнограф професор Михаил Арнаудов произнася слово. Къщата е част от стоте национални туристически обекта.

Информация

www.vazovmuseum.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Пловдив, Южен централен, Южен централен 100 НТО
Понеделник - Неделя: 09:00 - 18:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved