Исторически музей – Перущица

Исторически музей – Перущица

Карта

 

Град Перущица е разположен в полите на Родопите, на 225 м. надм.    височина и  отстои на 23 км. югозападно от гр. Пловдив.

Историческият музей е създаден през 1955г., за да съхрани част от богатото историческо минало на това древно селище. В неговата експозиция е разкрита историята на землището около Перущица, тъй като районът е богат извор на археологически находки. В околностите на Перущица има следи от живот от най–ранни времена, тук траките са се кланяли на боговете си, множество следи са оставили римляни и византийци. Изложени са и стенописи от раннохристиянската “Червена църква” край Перущица, чието строителство се отнася в периода между IV – VI век. Не на последно място са експонирани лични вещи, оръжие и свидетелства за участието и героизма на населението по време на Априлското въстание от 1876г. Във фондовете на музея се съхраняват около 7000 експоната. Част от музейния комплекс е историческата църква “Св. Архангел Михаил”, както и училището, наречено “Даново”, по името на първия учител в него – Христо Г. Данов.

Църквата „Св. Архангел Михаил” служи като последна крепост и убежище на въстаналите перущинци през април 1876г. Построена в периода от 1847 до 1849г. с доброволни средства и труд на местното население, тя е израз на духа и нарасналите възможности на това население по време на Възраждането. Представлява трикорабна сграда, изписана богато от  пазарджишки майстори. В нея се събират последните защитници, които заедно с мирно население се опитват да отбраняват свободата си срещу многочислено турско обкръжение. Атакувана с оръдие от страна на редовна турска войска, църквата става безмълвен свидетел на героизма и саможертвата на Спас Гинов, Кочо Честименски и други, които предпочитат смъртта пред възможността да попаднат в турски ръце.

През 1850г. е построено училище „Св.св. Кирил и Методий” , тъй като остават материали от църквата  „Св. Архангел Михаил”. Все още не е изсъхнала мазилката, когато в него като учител постъпва Христо Г. Данов и в продължение на 3 години развива активна просветна дейност. Въвел светско образование, радетел и за образование на момичетата, именно неговите възпитаници ръководят своите съселяни по време на Априлското въстание. В сградата на училището през 1869г. Васил Левски основава местния таен революционен комитет. Музеят е част от стоте национални туристически обекта.

Информация

www.museumperushtitsa.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Пловдив, Южен централен, Южен централен 100 НТО
1 април - 20 октомври: понеделник – петък: 10.00 - 19.00 събота – неделя: 10.00 - 18.30 20 октомври - 31 март: понеделник - неделя: 8.30 - 17.00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved