Исторически музей – Карлово

Исторически музей – Карлово

Карта

 

Историческият музей в Карлово е мястото, където гостите на града могат да се запознаят с миналото на града и другите селища в региона. През 100 годишната си история Историческия музей в Карлово е успял да съхрани паметници на културата от най-древни времена до днес. Експозицията е разположена върху площ от 800 кв.м. и представя два от музейните отдела – етнография и Национално Възраждане.

Сградата, в която се помещава музея е сред най-представителните архитектурни и исторически паметници от епохата на българското Възраждане. Тя представлява мъжка гимназия построена през 1871 година.
Чрез експозицията на музея посетителите лесно могат да проследят историята на град Карлово от праисторическата епоха до епохата на Средновековието. Снимковия и картинен фонд ще Ви запознае с промяната в архитектурния стил на Карлово от основаването на града през 15 век до днес.
Музеят предлага изложба с цел опознаване на някои от занаятите, изделията и инструментите, характерни за Карлово и региона. Експозицията показва колекция от тъкани килими, ръчно изработени материи за всекидневна употреба като торби, кърпи за увиване на хляб, забрадки, килими и рогозки, богато украсени с орнаменти, характерни за региона. Музеят има богата колекция от традиционни народни носии и необходимите за тях аксесоари. Изключително атрактивни са кукерските костюми свързани с традиционните карнавали, които се провеждат всяка година в Карлово и региона.


Самостоятелно помещение в музея е посветено на развитието на образованието и участието на населението на Карлово и региона в борбите за Независима църква. В Карлово Райно Попович открива своето Елинско-гръцко училище, където са учили известни личности като Г.С. Раковски, Алеко Богориди, Д-р Иван Богоров, Евлоги и Христо Георгиеви. Една от изложбените зали на музея показва снимки и документи свързани с участието на населението от региона в Национално Освободителното движение. Зала “Революционна клетва” също е отворена за посещения. Тук посетителите могат да получат информация за въстанията в Браила, четите на Панайот Хитов и Филип Тотю, Хаджи Димитър и Стефан Караджа и факти за руско-турската освободителна война (1878 година). Един от експонатите в музея е знамето на Карловския Революционен Комитет, поръчано от Васил Левски и ушито от Мария Ганева. В музея могат да бъдат видени още стари оръжия – ятагани, пушки, руски оръжия от войната за Независимост.

Последната зала в музея представя развитието на град Карлово в свободна България – създаването на първия Общински съвет, борбата за обединение на България и Източна Румелия и знамето от въстанието за обединение през 1884 година. Мемориалната плоча пази имената на доброволците участници в Сръбско-българската война. Специално внимание е обърнато на благодетелите от Карлово и преди всичко на големите български патриоти Евлоги и Христо Георгиеви, които даряват средства за училищата в Карлово, женската организация “Просвета”, фабриката на Евлоги Георгиев и механотехникума в града – днес професионално училище. Музеят е част от стоте национални туристически обекта.

Информация

www.karlovo.bg

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Пловдив, Южен централен, Южен централен 100 НТО
Понеделник - Неделя: 8.00 - 12.00; 13.00 - 17.00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved