Исторически музей – Ботевград

Исторически музей – Ботевград

Карта

 

Музейното дело в Ботевградска община има дълбоки корени и богата традиция. Първите прояви на интерес към историческото минало свързваме с дейността на свещеник Георги поп Димитров от с. Скравена, който през целия си живот проучва и популяризира съдбата на донесените в селото глави на ботеви четници и прави опит за изграждане на пантеон – костница за тяхното съхранение.

Първата осъзната необходимост от изграждане на музейна сбирка в Ботевград, тогава Орхание, е споделена във в. „Орханийски новини“ бр.1, 10.01.1927 г., когато сред предстоящите задачи на културно-обществения елит на града е отбелязано създаването на “археологически музей към читалището”.

Организационното начало на музейното дело в Ботевград поставя Асен Стефанов, директор на местната гимназия, през учебната 1936/37 г. С помощта на учители, ученици и родители са събрани много документални, веществени и етнографски материали. Те са подредени в една от класните стаи, а сбирката е открита на 24.05.1937 г.

През 1952 г., обогатена и разширена, сбирката е обявена за държавен музей. В резултат на дългогодишна събирателска работа са организирани няколко музейни експозиции, последната от които е открита през 1991 г.

От 3 май 2011г. Исторически музей Ботевград е преместен в обновената сграда на старата съдебна палата. Архитектурните дадености на сградата създават чувството, че тя е построена специално за музей. Тя е една от най – старите административни сгради в града, строена началото на 30-те години на ХХ в., архитектурен паметник с местно значение. Музейният фонд комплектован от оригинални документи, снимки и вещи надхвърля 15 000 единици.

Настоящата експозиция включва цялостно историческото развитие на общината и селищата в нея, както и новите постъпления на музейни материали от последните години.

Крепостта „Боженишки Урвич” е със статут на паметник на културата с национално значение. В резултат на организирани съвместни проучвания на АИМ, БАН и Исторически музей от 1972 г. до 1988 г. крепостта е частично проучена и реставрирана. По време на разкопките са разкрити основи на крепостни стени, култова сграда, стопански, жилищни и други постройки, богат керамичен материал, накити и много други находки, обогатили фондовете на музея.

Исторически музей Ботевград има филиал в с. Боженица – килийното училище.

Информация

www.museumbot.bg

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Софиийска, Югозападен, Югозападен 100 НТО
Без почивен ден: 9:00 - 18:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved