Исторически музей – Батак

Исторически музей – Батак

Карта

 

Исторически музей в град Батак се намира в центъра на града, създаден е през 1956 година. Музейният комплекс обхваща сградата на музея, Балиновата и Шаровата къща. Музеят е научен културен институт, осъществяващ държавната политика по опазването на историческите и културни ценности и развитието на музейното дело в Община Батак. Чрез него се координират всички дейности в общината по издирването, изследването и представянето на културно-историческото наследство и природните ресурси за развитие на културен туризъм.

Музейният информационен център предлага: разходка с беседи в целия музеен комплекс на български, английски и руски език; картички и сувенири, печатни издания на музея и други услуги, свързани с ползването на музейните фондове.

Експозицията на музея е представена на площ от 900 m2. Представени са снимков и документален материал, оригинални културни ценности от Античността, Средновековието, Възраждането, Априлското въстание, Руско-турската война от 1877-1878 г., както и следосвобожденския период. В приземния етаж на музея е изградена крипта на комунистическите партизани от Батак.

Балинова къща – е архитектурен и исторически паметник на културата от 1968г. Тя е образец на традиционната баташка архитектура. Уредената в нея експозиция представя традиционната народна култура – бит, поминък, празници, обичаи и обреди на батачани от края на 19 и първата половина на 20 век.

Шарова къща –  е разположена музейната галерия „Борис Шаров”. Тя е архитектурна и историческа културна ценност от епохата на Възраждането. Музейната галерия е утвърдено културно средище, в което се срещат минало и настояще във временни експозиции, организирани от ИМ-Батак.

Историческият музей в Батак издава сборник „Историческото богатство на община Батак” — известия на ИМ-Батак. Той е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Информация

www.museumbatak.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Пазарджик, Южен централен, Южен централен 100 НТО
Понеделник - Неделя 1 юни - 31 август: 9:00 - 18:30 1 септември - 31 май: 9:00 - 17:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved