Исторически музей – Велинград

Исторически музей – Велинград

Карта

 

Исторически музей Велинград се намира в квартал Каменица, в непосредствена близост до църквата „Света Троица“.

Учителят Христо Масларов поставя началото на музейното дело в района. Той създава археологическа сбирка в читалището на село Каменица сега квартал на Велинград. През 1951 година е основан Градски историческия музей, който по-късно е преобразуван в Къща-музей „Вела Пеева“. През 1991 година статута на музея се променя на Исторически музей-Велинград. До 1951 година музеят се помещава в читалището на Каменица. От 1951-1982 в родната къща на партизанката Вела Пеева, а след това – в специално построена за него нова сграда.

Постоянната мемориална изложба „Вела Пеева“ разказва за живота на българската партизанка, която загива през 1944 година като участник в Съпротивата срещу държавната власт и прогерманската ѝ политика по време на Втората световна война. Експозицията представя и събитията преди и по време на Втората световна война. През 1948 година при сливането на селищата Каменица, Лъджене и Чепино, новосъздаденият град е кръстен на нея – Велинград.

Постоянната етнографска изложба „Великденски писани яйца“ е най-голямата колекция от великденски писани яйца в България. Тя показва Чепинската традиция за изписване на яйцата с писалка и восък. Могат да се видят писани яйца и от други райони на страната, както и от Централна и Източна Европа. Всяка година в навечерието на Великден музеят организира изложби на велинградски писани яйца, демонстрации на традиционната восъчна техника, работилници и конкурс за писани яйца.

Постоянната етнографска изложба „Николай Гяуров“ е най-новата експозиция на музея и е посветена на оперния певец Николай Гяуров, който е роден в града. Семейството му е дарило много вещи, снимки и документи на оперния певец. Показани са оригинални костюми от постановки в миланската „Ла Скала“, матрица на монета, сечена в Австрия с неговия лик, партитури, грамофонни плочи с негови изпълнения. Експозицията е „подвижна“ и често е гост на различни музеи в страната и чужбина.

Постоянната етнографска изложба „Планината гостоприемен дом“ показва разнообразни костюми на различните религиозни общности, населяващи Чепинския край – християни, мюсюлмани, армъни. С каменни надписи и снимки са представени най-старите действащи минерални бани в България, които са били построени през 1750 – 1751 г. включени са макети и експонати на стари водни съоръжения – чаркове и тепавици. Музеят е част от стоте национални туристически обекта.

Информация

www.velingrad.bg

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Пазарджик, Южен централен, Южен централен 100 НТО
Октомври - Март: Понеделник - Събота: 09:00 - 17:30 Април - Септември: Понеделник - Неделя: 09:00 - 17:30

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved