Исторически музей – Димитровград

Исторически музей – Димитровград

Карта

 

Исторически музей – Димитровград е културен и научен институт, създаден през 1951 г. Той е първият в България Музей за съвременна история. По профил музеят е общоисторически и има следните отдели:

Нова и най – нова история

Етнография

Археология

Художествен – Художествена галерия „П. Чурчулиев”

Филиал – Дом – музей „Пеньо Пенев”

Днес в него могат да се видят артефакти от неолита до съвременността, разположени в четири експозиционни зали. Зала „Бригадирско движение в България” е единствена по рода си в България и отразява един сложен и противоречив период от близкото минало на България – 1945-1990 г. Бригадирски униформи, знамена, награди, снимки от бригадирското ежедневие и др. разкриват историята на това движение и потапят посетителите в духа на времето.

Зала „Димитровград” проследява изграждането на един от най-младите градове на България, превърнал се през 50-те години на ХХ век в символ на социализма.

Зала „Археология” показва артефакти от живота на селищата от Община Димитровград, някои от които имат непрекъснато развитие от периода на неолита (VІ х. пр. Хр.) до днес.

Част от фонда на музея е неолитният човек, открит през 2009 г. при спасителни археологически разкопки на средновековното селище в местността Кар дере до димитровградското село Крум. Скелетът е част от неолитен култов гробищен комплекс, който е единствен на територията на България и съседните страни. Именно това го прави уникален от научна и експозиционна гледни точки.

Изложбената зала на музея е място за разнообразни и атрактивни изложби, както от неговия фонд, така и гостуващи от други музеи и институции.

Исторически музей-Димитровград се намира в центъра на града, в един комплекс с Градска библиотека „П.Пенев” и ОП „Детски и младежки център”.

Исторически музей – Димитровград е сред 100-те национални туристически обекта.

Информация

www.dgmuseum.org

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Хасково, Южен централен, Южен централен 100 НТО
Понеделник - Петък: 09:30 - 18:00 Събота - Неделя: 10:00 - 14:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved