Историческа местност ”Петрова нива” – с. Стоилово

Историческа местност ”Петрова нива” – с. Стоилово

Карта

 

Петрова нива е местност в Странджа, в землището на село Стоилово, където през 1903 г. на Преображение (11 до 13 юли) е обявено въстание за присъединяване на Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към свободна България. Местността представлява широко равно било доминиращо над меандрите на реките Велека и Младежка. Лесно достъпно е единствено от запад ( с.Звездец ) което обяснява избора на странджанските войводи.


Петрова нива е на 11 км. от главния път Бургас – Босна – Звездец – Малко Търново. Отклонението за Петрова Нива е веднага след Звездец, пътя до там е асфалтов, но тесен. От М. Търново – по пътя за Бургас с отклонение непосредствено преди Звездец. От Царево и Приморско препоръчваме пътя Приморско – Ясна поляна – Ново Паничарево – разклона за М. Търново – Звездец. От Созопол– главния път за Бургас и отклонение към М. Търново в м. Пода преди Бургас. До Петрова нива може да се отиде и от Стоилово и Заберново, но по черни пътища с пресичане на р. Велека през брод – препоръчително с високопроходим автомобил.


След дългогодишни опити да се намерят средства за увековечаване паметта на войводите осмелили се да се изправят срещу несравнимо по – силната турска войска, в края на 50-те години е построен внушителен паметник. Дотогава на мястото е имало само скромен параклис. От това време започват и многолюдните събори на които в предпоследната събота на август пристигат десетки хиляди потомци на тракийски бежанци от цялата страна. Преживяването е незабравимо и затова не са малко хората които идват всяка година, дори 2-3 дни предварително.

През 2003 г. в чест на 100-годишнината на въстанието бе построена църквата Св. Петка. Има и постоянна музейна експозиция посветена на освободителните борби на българите от Тракия и Македония. Ако застанете зад паметника, ще откриете впечатляваща гледка към долината на р. Велека която е любимо място за много почитатели на закътаните палаткови лагери.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Бургас, Югоизточен, Югоизточен 100 НТО
Отворено постоянно

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved