Харамийска дупка

Харамийска дупка

Карта

 

Харамийска дупка е името на пропастна пещера в Родопи, България. Тя се намира срещу пещерата Дяволското гърло в защитената местност Триградско ждрело, на 1 км от село Триград и на 26 км от град Девин. Тя е проходна пещера и предлага екстремно изживяване и преодоляване на обичайните човешки страхове – от високо, тясно, тъмно.

До 1977 г. е известна като две отделни пещери – Харамийска 1 и Харамийска 2. Първото известно проучване (на Харамийска 2) е направено през през юни 1924 г. През 1977 г. пещерняци изследват горната пещера и осъществяват връзката й с долната. В периода 1981-1983 г. в пещерата са проведени археологически разкопки и са открити керамични фрагменти, оръдия на труда, тъкачески инвентар от късните каменно-медна (IV хил.пр.н.е.) и бронзова епоха. Част от находките са преместени в Историческия музей в Смолян.

Пещерата не е електрифицирана (поради което е добре да сте оборудвани с челник) и представлява две свързани с 43-метрова пропаст пещери. Общата и дължина е 510 метра, наклонът – 45 градуса, място с повишена влажност и на места с лед. В нея се влиза само с водач и специална екипировка. Информация за реда на влизане в пещерата може да се получи от касата или екскурзовода на пещера Дяволското гърло, като е желателно предварително записване, тъй като местата в групата за влизане са ограничени.

До входа на Харамийската пещера се стига след 20 метра ветрикално изкачване с помощта на водач и алпийска екипировка. До голямата зала вътре се слиза след 43-метрово спускане с въже надолу. При входа посетителите могат да видят декоративна композиция, изобразяваща първобитни хора.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Смолян, Южен централен, Южен централен природни обекти
Летен сезон: 09:00 - 18:00; Зимен сезон: с предварителна заявка

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved