Църногорски или Гигински манастир

Църногорски или Гигински манастир

Карта

 

Църногорският манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“, известен и като Гигински или Черногорски манастир, е български манастир. Намира се на около 18 километра югозападно от град Брезник и на 5 километра от село Гигинци, в полите на връх Тумба в планината Черна гора. Манастирът се намира на 1000 м надморска височина и до него се стига по 5 км идеален асфалтов път.

Според местни предания Църногорският манастир е съществувал по време на Второто българско царство. През периода на османското владичество неколкократно е бил разрушаван и възстановяван. В началото на XIX век манастирът е бил възстановен, както твърдят преданията, от светогорски монаси, открили заровено аязмо с лековита вода.

В манастира е запазен надпис от 1814 година, в който се споменава кърджалийският главатар Кара Фейзи. Стенописите от края на XIX век са интересни с рисунките на местни ктитори, в които е предадена детайлно брезнишката носия от това време. След 1989 година манастирът започна да възстановява своя живот като духовен център на Брезнишкия край, съответно на днешната Пернишка област. Всичко това привлича целогодишно хиляди поклонници.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Перник, Югозападен

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved