Язовир Доспат

Язовир Доспат

Карта

 

Доспат е язовир на река Доспат в Западните Родопи. Разположен на 18,3 км² на 1200 м надм. височина и е сред най-големите по площ и обем в България. Построен е на р.Доспатска. В него може да се лови шаран, пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда.

Водноелектрическа каскада Доспат – Въча е най-големият хидроенергиен комплекс в България. Към момента на построяването си язовир Доспат е вторият по големина язовир в страната. Пускането му в действие и завиряването му става през 1967 година. Към язовир Доспат са насочени води от водосбора на Осинска река, благодарение на което в язовира годишно се вливат допълнително 10 милиона кубични метра вода, покачвайки производителността на всички ВЕЦ по-нататък по каскадата с 10% годишно. Водата от язовир Доспат се пренасочва към ВЕЦ „Тешел“ и надолу по каскадата Доспат-Въча.

Наводнените от язовира територии преди са представлявали плодородна долина, в която се сеели житни култури. Жителите на селата от целия край са били наемани като жътвари, когато се прибирала реколтата. Построяването на язовира и наводняването на долината довело до евакуиране на селата Орлино (Божалан) и Бърдуче, разположени от западната страна на реката, както и на Арнудли, разположено от източната страна.

Язовирът е дълъг 19 км и широк около 3 км, разположен в посока северозапад – югоизток. По североизточния му бряг минава живописен път между градовете Сърница и Доспат.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Смолян, Южен централен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved