Архитектурно – исторически комплекс “Даскалоливница” – Елена

Архитектурно – исторически комплекс “Даскалоливница” – Елена

Карта

 

Архитектурно-исторически комплекс “Даскалоливница” включва три музейни обекта, отворени за посещение – ”Камбуров хан”, вградената в земята църква „Свети Никола” и първото класно училищe „Даскалоливница”.

Уредници и екскурзовод може да намерите в „Гуневата къща”, която се намира срещу църквата „Свети Никола”. В храма може да получите марки и печат за книжките със 100-те национални туристически обекта. В комплекса се намира и действащата църква „Успение на Пресвета Богородица”.

Еленското класно училище, прочуто повече като Еленската Даскалоливница, е основано в 1843 година от Иван Момчилов. То възниква и се развива на основата на многовековната книжовна традиция в селището и е отговор на назрелите обществено-икономически и културни потребности в страната от подготвени кадри. Даскалоливницата е първото училище за подготовка на учители в България.

Сградата на Еленското класно училище е построена по инициатива на Иван Момчилов през 1844 година. Реставрирана през 1968 г., днес тя е музеен обект в архитектурно-исторически комплекс “Даскалоливница”.

Представени са две експозиции:

  1. “Елена през епохата на Възраждането” – представена е историята на Елена от възникването на селището до Руско- турската освободителна война 1877 -1878г.
  2. “Християнско изкуство от XIX век” – На приземния етаж на Даскалоливницата са изложени икони, църковна утвар и стенописи от храм “Архангел Михаил” в село Шилковци.

В музеен комплекс “Даскалоливница” се намира църквата “Свети Никола”, най-старата в района. На 23 април 1800 година, Гергьовден, когато Елена е нападната от кърджалиите, храмът е опожарен. Обновен в сегашния си вид през 1804 г. със средствата и труда на местното население. Самата сграда е построена за краткия период от 40 денонощия, а от предание научаваме, че това е станало тайно от турските власти.

Външно архитектурата на църквата е скромна и непретенциозна. Вътрешността е богато украсена, в пълно съгласие с ортодоксалните схващания за храма като огледало на човешката душа. Църквата “Свети Никола” е изписана от зографите Давид и Яков, дошли в Елена от Хилендарския манастир по покана на еленчани. Работата си завършват през 1817-1818 година. Като помощници са взели участие и Йоан Попович и Йордан Михов Кметски.

Храмът е обявен за недвижима културна ценност с категория “национало значение”, а богоукрасата вътре спада към едни от най-добрите достижения в църковното изкуство от периода на нашето ранно Възраждане. Посетителите могат да разгледат галерията образи на светии, сред които: Методи Моравски, Георги Нови Софийски, Сава Сръбски и на Свети Климент Охридски, който е един от рядко изписваните в България.

Камбуровият хан е построен през първата половина на XIX век и носи името на своя собственик-Стоян Камбура, участник в няколко въстания и член на Еленския революционен комитет. Сградата е недвижима културна ценност с категория “местно значение”.

От 1981 година ханът е музеен обект, а в постоянна етнографска експозиция място намират – земеделието и животновъдството като основни поминъци на населението от региона. От традиционните занаяти тук са представени ценни произведения на едни от най-характерните за периода на Възраждането – абаджийство, грънчарство, медникарство, лозарство, копринарство. Показана е част от колекцията накити. Отделено е място за традиционни народни костюми, характерните за еленско губери и колани, тъкани “на кори”. Също така е представен и градският бит.

Информация

http://visit.elena.bg

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Велико Търново, Северен централен, Северен централен 100 НТО
понеделник - неделя: 09:00-12:00; 14:00-17:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved