Кристална зала Родопски кристал – Мадан

Кристална зала Родопски кристал – Мадан

Карта

 

Кристална зала “Родопски кристал” е една от най-големите забележителности на гр. Мадан. Създадена е през 1984 г., съхранява 581 минерални образеца и е член на Международната асоциация на минераложките музеи. Залата се намира на ул. “Явор” 1, в центъра на Мадан, който отстои на 110 км от Пловдив, на 42 км от Пампорово, на 30 км от Смолян и на 25 км от Златоград.

Рудодобивът в Маданския регион води началото си от дълбока древност. Отделни находища са открити и разработени още от траките. По-късно изследователят на балканските земи, френският геолог Ами Буе, прави първите научни изследвания в Родопската област. В началото на XX век първият български геолог Георги Бончев преминава по тези места, събира минерални образци и описва някои от находищата.

Малко са оловно-цинковите находища в света, в които могат да бъдат открити такива чудни кристални форми на сфалерита, повечето от които са уникални. Впечатлявящи са със значителните си размери кубовете и кубооктаедрите на галенита. С голяма научнопознавателна стойност са недоизградените и с негативни форми галенитови кристали.

Най-разпространеният цинков минерал е сфалеритът. Неговото название идва от гръцката дума “sphalera”, което означава лъжлив, измамлив. Тук могат да се видят кафяви, жълти и зелени клейофани, антрацитно черни марматити. Великолепни са рядко срещаните кристални форми на златистожълтите халкопирити. Богата е гамата от разновидности на най-разпространения в природата силикатен минерал – кварца. Красиви са кристалните групи от воднобистри – прозрачни разновидности на кварца. Многобройни са нюансите на различно оцветените кварцови кристали, виолетовия аметист, черния морион и опушения кварц.

Тук могат да се видят и представители от голямата група на ахатите, които с преливащите си ивици радват окото и възбуждат човешкото въображение и затова се използват в ювелирната промишленост. Най-често срещаният минерал от групата на карбонатите е калцитът, наблюдаван в най-различни кристални форми: ромбоедри, скаленоедри, призми, пинакоиди и др. Съдържанието на манган определя розовия цвят на манганокалцита и рядко срещания родохрозит.

Информация

www.madan.bg

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Смолян, Южен централен, Южен централен 100 НТО
вторник - събота: 09.00 - 18.00; почивни дни: неделя и понеделник

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved