Специализиран музей на резбарско и зографско изкуство – Трявна

Специализиран музей на резбарско и зографско изкуство – Трявна

Карта

 

Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство обединява 8 музейни обекта в Трявна. Откриването му с това име е на 23 октомври 1963 г. Музей „Ангел Кънчев“ е в сграда от началото на XIX век. В родния дом на Ангел Кънчев, помощник на Васил Левски, е представено участието на тревненци в националноосвободителните борби. Самата къща е красив образец на ранновъзрожденската архитектура.

Даскаловата къща е построена през 1804-1808 г. Наричана е Къщата със слънцата. И до днес се спори чие резбовано слънце грее по-красиво: изрязаното от стария майстор Димитър Ошанеца Майско слънце или горещото Юлско слънце на калфата Иван Бочуковеца.

Тя е единствен по рода си музей на дърворезбарското изкуство в България, така както Трявна е единствен български град, в който резбарското изкуство продължава да е живо благодарение на Средното специално художествено училище и майсторите-резбари, чиито ръце продължават да извайват неповторима хубост. Славейковата къща е построена около 1830 г. В нея още се усеща духът на страстния родолюбец Петко Славейков и извисеността на поетическите търсения на сина му.

Славейковото школо (известно също като Старото школо или Тревненското школо) отваря врати за първите си ученици през 1839 г. То е сред първите светски училища в България. Възстановена е класна стая от времето, когато е използвана взаимоучителната метода. Посетителите имат възможност да се запознаят с уникални документи, представящи образователното дело до Освобождението, да послушат тиктакането на часовниковите механизми от колекцията на Георги Везиров, да се възхитят на богатата експозиция от творби на братя Казакови. Великолепната възрожденска сграда подслонява и временни изложби, както и театрални постановки и концерти на открито.

Райковата къща е построена през 1846 г. Тя е роден дом на първия професор по химия в България – проф. Пенчо Райков. В нея е представен характерният за българина бит от епохата на късното възраждане. Характерни са покритият чардак, нишите „алафранга“ и други.

Музеят на иконата е разположен в „Царския параклис“. Храмът е построен през 1943-1944 г. по волята на последната българска царица Йоанна – съпруга на цар Борис III. По царски богата е колекцията от оригинални икони, представящи развитието на най-старата иконописна школа в България – Тревненската художествена школа.

Галерия „Казаков“ е сред новите музейни обекти в Трявна, открити след 2000 г.

Носи името на големия български художник Димитър Казаков-Нерон, свързал жизнения си път с Трявна, оставяйки на града над 500 от своите най-добри живописни творби. В нея постоянно се организират временни експозиции както от фондовете на музея, така и от гостуващи институции и творци.

Галерията се използва за временни изложби, за представяне на популярни и по-малко известни даровити художници, за тематични експозиции, дело на гостуващи музеи и културни институции.

Музеят за азиатско и африканско изкуство е най-новият и същевременно най-екзотичен музей в Трявна. Привнася екзотика чрез щедрото дарение на българския художник Златко Паунов, живеещ в Ню Йорк. Изложените предмети са предимно с култово предназначение, обслужвали будистки, индуистки и африкански ритуали.

Информация

www.tryavna-museum.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Габрово, Музеи, Северен централен, Северен централен 100 НТО
01.04 - 31.10: Понеделник - Неделя: 09:00 - 19:00 01.11 - 30.03: Понеделник - Неделя: 09:00 - 17:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved