Връх Бузлуджа

Връх Бузлуджа

Карта

 

Хаджи Димитър, по-известен и днес със старото си име (официално до 1942 г.) Бузлуджа, е исторически скалист връх в Шипченско-Тревненския дял на Централна Стара планина. Висок е 1441 метра. Съставен е от мраморизирани варовици.

През 1868г. на историческия връх се сражава четата на Хаджи Димитър с турските войски. След неравен бой четниците са разбити. Битката е повод за написването на прословутите стихове на Христо Ботев от поемата “Хаджи Димитър.

На 2 август 1891г. Димитър Благоев и други български социалдемократи в подножието на върха тайно провеждат Бузлуджанския конгрес, на който се създава Българската социалдемократическа партия. Конгресът се състоява по време на традиционните ежегодни тържества в памет на Хаджи Димитър. Участие вземат около 30 делегати и гости от Търново, Дряново, Габрово, Севлиево, Казанлък, Стара Загора и Сливен.

В чест на това събитие на върха е изграден Дом-паметник на партията по време на дългогодишното управление, доминирано от БКП.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Габрово, Северен централен

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved