Боянски водопад

Боянски водопад

Карта

 

Боянски водопад е името дадено на водопада на Боянската река, намиращ се край град София, на около 5 км. от центъра на Бояна. Той е най-големият водопад на територията на планина Витоша. Водата пада от височина 25m. Местността, в която се намира водопадът, е запазила своята природа сравнително незамърсена.

В ясни пролетни дни Боянският водопад може да бъде видян от центъра на София. По време на топенето на снеговете във високите части на Витоша той е най-пълноводен и буйните му пръски се различават сред гората, гледани например откъм Националния дворец на културата.

Водопадът е най-леснодостъпен откъм Копитото. В зависимост от темпото, разходката сред живописната природа трае около час – час и половина, като по-голямата част от пътеката е равна. По-труден е само последният участък, който води към водопада – неравен, каменист терен, който се спуска стръмно към водопада отгоре. Другият път за достигане до водопада върви по долината на реката откъм Бояна и е по-дълъг, но и по-лек.

Информация

www.park-vitosha.org

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Софиийска, София, Югозападен, Югозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved