Асенова Крепост – Асеновград

Асенова Крепост – Асеновград

Карта

 

Асеновата крепост, или Петрич са останки от средновековна крепост, намиращи се в планината Родопи и отдалечени на 2 км от Асеновград, България. Крепостта датира още от времето на траките, преустроена е от Византийците през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край.

Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир. От тези сведения се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена армия и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Крепостта съществува до 1410г., когато е разрушена от нахлуващите османски войски.

Наречена е на цар Иван Асен II, който през 1231г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването ѝ.

Свидетелство за това е издълбаният в една скала на крепостта надпис: „В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град”.

Твърдината е сред Стоте национални туристически обекта. Обявена е за национален паметник на културата и е отворена целогодишно за посещения.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Пловдив, Южен централен, Южен централен 100 НТО
08:00 - 17:00 - без понеделник и вторник

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved