Параклис Възнесение Господне – Борово

Параклис Възнесение Господне – Борово

Карта

 

Параклис „Възнесение Господне” се намира над родопското село Борово, като е построен на хълм. От там се разкрива красива панорама към планината и селото.

Стенописите са много добре запазени, с ясно различими надписи. В параклиса може да запалите свещ, като оставите желана от Вас сума, която се използва за поддържане на храма.

Борово е село в Южна България. То се намира в община Лъки, Област Пловдив. В миналото селото е населявано само от турци, които по–късно се изселват в Турция и продават имотите си. Голяма част от тях са купени от хора от с.Момчиловци. Те построяват църква в селото.

Близо до селото (7 км) се е намира манастирът Св. Троица — разположен на вр. Кръстов 1418 м. и оттам е придобило публичност като Кръстова гора. Има поверие, че на този връх грузински монаси от Бачковски манастир са заровили част от кръста Господен, който са откупили от Султана в Цариград. В близост (на около 14 км) се намира единственият развъдник на кафява мечка в България. Селото е китно, спокойно, хората са мили и доверчиви.

Празникът на селото се чества всяка първа събота на септември (около 6). Цял ден има надпявания, гостите и жителите на селото празнуват на мегдана и хапват вкусен курбан и родопски ястия. Запазено е традиционното българско гостоприемство — никой не се връща дори и случайните преминаващи.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Пловдив, Южен централен

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved