Литературно – художествен музей “Чудомир” – Казанлък

Литературно – художествен музей “Чудомир” – Казанлък

Карта

 

Литературно-художественият музей “Чудомир” е домът на патриарха на българския хумор. Писателят и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир е прочут зад границите на България със своите хумористични разкази, в които осмива човешките слабости и политическите недъзи.

Музеят се намира в Казанлък, само на 15 минути пеш от центъра на града. Родната къща на твореца е домакин на престижните “Чудомирови празници”, които започват на 25 март (рождената му дата) и продължават цяла седмица. Това е едно от най-големите културни събития в страната ни, което е съпроводено с концерти, театрални фестивали, организиране на конкурси и връчване на награди. Провежда се и традиционната “Чудомириада”, в която най-малките се състезават с весели детски рисунки, хумористични литературни творби и рецитаторски способности.

Домът на бележития творец ще ви посрещне в своята уникална атмосфера. Ще имате възможност да проследите живота му от самото раждане. Ще разберете интересни неща за женитбата му с известната художничка Мара Чорбаджийска, както и ще се докоснете до оригиналните му ръкописи, лични документи и снимки.

Картинната галерия на музея пък ще ви срещне с неповторимите образи, населили Чудомировия свят. Едни от тях са “Нашенци” и “Клюкарката”, които са най-емблематичните литературни герои, чиито карикатури са правени лично от Чудомир и изобразяват реални лица. Тук се организират и редица гостуващи изложби и рецитали, както и прожекции на филми.

Сред най-интересните експонати на музея е и смъртната маска на Чудомир. След неговата кончина, верните му почитатели правят специална гипсова отливка от лицето му и увековечават образа му. Музеят разполага и с модерна конферентна зала с мултимедийно оборудване и богато фондохранилище. Тук се намира и седалището на престижната културна фондация “Чудомир”, която подпомага младите таланти.

Информация

www.kazanlak.bg/cat-118.html

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Стара Загора, Югоизточен, Югоизточен 100 НТО
Понеделник - Петък: 09:00 - 17:30ч събота и неделя - с предварителна заявка

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved