Загражденска екопътека

Загражденска екопътека

Карта

 

Загражденската екопътека се намира на 30 км от село Баните, близо до село Загражден (на границата между Западните и Източните Родопи ). До него се стига по пътя Асеновград – Смолян, като се завива наляво в посока град Лъки и Кръстова гора. Подминава се разклона за Кръстова гора и се стига до село Белица. Следва път в лошо състояниеzagrajden-village-tourist-eco-route-00, по който се стига село Загражден.

Изградена е през 2007 г., с дължина 13 км и 300 метра денивелация. Отличава се с най-голям брой съоръжения за преминаване на трудни участъци. Mного красива и с множество дървени мостове, построени над Загражденска река. Има много водни падове като най-големите са двата водопада „Чистилището“ и „Козарника“. 

Трасето е кръгово, като изходен и краен пункт е село Загражден. В най-ниският му край, след местностите Орехите и Старата воденица, има беседка, от която можете да се порадвате на водопадите. Оттам започват и мостовете, платформите по водопадите, каскадите и ждрелата на Загражденска река. Следва серия от водопади, след които можете да починете в беседката в местността Козарника. По-нататък по пътеката се намира „Чистилището“ – тесен скален процеп, през който според легендите преминават само праведните.

Тези, които желаят да се насладят на прехода и красивите гледки по пътя могат да го направят като изминат маршрута пеш. Желателно е да имат водач. За онези, които искат да спестят време и сили има изграден автомобилен път.

Информация

Еко пътеки, Родопи еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2020 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved