Вратцата

Вратцата

Карта

 

Вратцата е пролом (ждрело) на река Лева (десен приток на река Ботуня, от басейна на Огоста) в североизточната част на Врачанска планина (част отЗападна Стара планина), в Община Враца.

Ждрелото на реката започва североизточно от село Згориград на 465 m н.в., насочва се на североизток и след около 3 km завършва в югозападната част на град Враца на 393 m н.в. По този начин средната му надморска височина е около 428 m. Вдълбано е в аптско-ургонските варовици на северното бедро на Згориградската антиклинала. Проломът е особено красив със своите внушителни отвесни скали. Обявен е за природна забележителност през 1964г. с площ от 2 хектара и е част от Природен парк Врачански Балкан

Ждрелото се явява символ на град Враца и се свързва с името на града. В средновековието е наричан Вратица и в него са запазени останки от средновековната крепост Вратица (10–12 век).

На около 18 km югозападно от него се намира хижа Пършевица, а на 12,6 km северозападно – пещерата Леденика и едноименния туристически комплекс.

Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров(над 400 метра) и са най-популярният алпийски обект в България. Делят се на Централна стена, Източен и Згориградски масив.

По тях са трасирани над 140 алпийски маршрута с различна категория на трудност, някои от които са емблематични за българския алпинизъм – Огледалата, Втори конгрес, Винкела, Кучешки зъб и др. Спецификата на скалния релеф и изискванията за безопасност са наложили в последните години преекипирането на туровете със съвременни клинове.

Катерачните маршрути в района надхвърлят 300.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Враца, Северозападен, Северозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved