Село Ъглен – Скалната Арка

Село Ъглен – Скалната Арка

Карта

 

Ъглѐн е село в Северна България в община Луковит, област Ловеч. То е единственото от над 5 000 български села, чието име започва с буквата Ъ.

Село Ъглен се намира в община Луковит по поречието на река Вит.

Селото е с под 1000 жители, а за благоустройството му допринася и фактът, че двата големи града Плевен и Ловеч са на 40 km от него, както и близкият град Луковит, който осигурява работа на много хора. В околността се намират над 20 пещери, а варовиковите скали образуват впечатляващ релеф. Каньонът между селата Ъглен и Садовец е образец за сурова красота. Дори през лятото, когато брегът на реката е обрасъл в зеленина, скалите, чиято височина на места достига 100 m, придават своебразна студенина на пейзажа. Виещата се около селото река Вит предлага на всички запалени риболовци приятен излет и неоспорим улов, най-вече на мряна, скобар и речен кефал.

Има много легенди за създаването на селото, като една от тях има най-много привърженици и е описана в книгата на Христо Пацов “Въртележката” – според нея днешните жители са се преселили от село Чурек, Софийско в “Иглен града голяма”, след като турците са ги гонили. От тогава се води документацията на селото. Но доказателства, намерени в близките пещери доказват, че тези места са били заселени още от праисторически времена.

Скалната арка е висока само няколко метра и се намира непосредствено до крайните къщи на село Ъглен. Представлява естествен скален мост, който се извива над водите на река Вит. Едната му основа се намира на брега, но другата просто потъва в реката, така че вместо да я прехвърли – той води право във водата.

До мястото най – удобно се стига с кола – като се следва отклонението от главния път София – Варна, разположено между селата Брестница и Български извор. Отклонението следва поречието на река Вит и в продължение на 18 км. преминава през селата Торос и Дерманци.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Ловеч, Северозападен, Северозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved