Язовир Цонево

Язовир Цонево

Карта

 

Цонево“ или „Георги Трайков“ е третият по големина язовир в България. Разположен е в Източна Стара планина, югозападно от село Цонево, област Варна. Неговата площ е 23,9 km², а обемът му е 1253 млн. m³. В експлоатация е от 1974г.

Изградена е земнонасипна стена като е многогодишен изравнител на язовир „Камчия“ и река Луда Камчия. Разполага с кристално чисти и топли води, които се използват за напояване и водоснабдяване.

Над язовира минават пътна и железопътна естакада, което прави мястото доста привлекателно.

Язовирът е богат на риба – в него плуват платика, червеноперка, каракуда, костур и сом. Тези условия предполагат развитието на риболова – стопански и любителски.

Живописното корито на язовира и прилежащите залесени склонове го правят уникално място за развитие на туризъм и краткотраен отдих. Край язовира има бунгала, а частни квартири могат да се намерят в близките села Цонево и Аспарухово. 

„Чудните скали“ се намират на брега на язовира и представляват съвкупност от три скални масива с форма на игли, с височина между 15 и 40 – 50 метра. Скалният феномен е получен в резултат на действието на ерозията на вятъра и водите на р. Луда Камчия върху меката варовикова скала. През цялата дължина на Чудните скали са прокопани три тунела, през които преминава автомобилния път между селата Аспарухово и Добромир.

В съседство минава главният път, свързващ градовете Провадия и Айтос, както и железопътната линия Варна–Пловдив.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Варна, Североизточен, Североизточен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved